Genel

KUDRET NARI

Mart 17th 2015 | Posted by

 

 

 KUDRET NARI TAZE MEYVESİ İÇİN ARAYINIZ.  

0 552 312 80 90

 

 

SAM_1399       SAM_1418

 

 

 

Kudret Narı, tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirilen bir bitkidir. Kökeni Hindistan’dır. Latince adı Momordica charantia, İngilizce de bitter melon Türkçe’de Kudret Narı olarak bilinir. Asya, Afrika ve Karayiplerde yenilebilir meyvelerdendir. Fakat meyveleri acıdır.
Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı yaz aylarında çiçek açar. Dalları taşıyan asma 5 metreye kadar büyüyebilir. Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu- kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek açılır ve çok sayıda kırmızı renkli çekirdekleri ortaya çıkar.

SAM_1385        SAM_1427
Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Özellikle Filipinlerde şifalı olduğuna inanılarak, çok yetiştirilen bir bitkidir. Acımsı tadına karşın, birçok Filipin yemeğinde kullanılmaktadır. Filipinlerde yerel adı Ampalaya’dır. Batı ülkelerinde, acı kavun (bitter melon), acı kabak (bitter gourd), Afrika hıyarı (African cucumber), balsam elması (balsam apple) veya balsam armudu (balsam pear) olarak adlandırılır. 

 

 

SAM_1398        SAM_1430

 

Comments are closed.